LEVANTE-EMV 🔵 La Comunitat Valenciana suma prop de 400 nou-rics en només un any
El fort dinamisme que ha experimentat l’economia des del final de la pandèmia no només ha propiciat un creixement considerable de l’ocupació i una rà pida recuperació del PIB. També ha afavorit que la xifra de ciutadans de la Comunitat Valenciana que poden considerar-se rics seguisca en augment.
Almenys aixĂ es deduĂŻx de les Ăşltimes estadĂstiques que acaba de publicar l’Agència TributĂ ria sobre l’Impost de Patrimoni, que, per primera vegada, supera els 28.000 contribuents en l’autonomia. En concret, en 2022, van ser 28.009 els residents de la regiĂł que es van veure obligats a declarar per este concepte, que nomĂ©s abonen els que superen cert nivell de riquesa, la qual cosa suposa un increment de 394 persones.
L’augment Ă©s bastant inferior que el que es va comptabilitzar en 2021, quan es van sumar a la base de contribuents d’este tribut mĂ©s de 3.700 valencians, però amb una diferència notable: el que va provocar l’increment d’eixe any va ser la rebaixa que l’anterior Executiu autonòmic va aplicar en el mĂnim exempt a partir del qual cal declarar, que va passar de 600.000 a 500.000 euros, amb la qual cosa una major xifra de ciutadans va passar a complir els requisits necessaris. Ara, però, tot l’augment es deu a l’evoluciĂł econòmica.
Estos 28.009 afortunats acumulaven, en finalitzar 2022, un patrimoni conjunt de 80.129 milions d’euros –uns 90 milions més que l’any anterior i l’equivalent al 63 % del PIB de l’autonomia-, encara que quasi la mitat d’eixa xifra correspon en realitat al 10 % més afortunat, els 2.123 que ocupen la posició més elevada de l’escala social.
Això significa que la fortuna mitjana a la Comunitat Valenciana se situa en els 2.860.836 euros, bastant per davall dels 3.754.650 euros del conjunt dels declarants en tot el paĂs, i a molta distĂ ncia dels mĂ©s d’11 milions que acumula cada un dels rics que residixen a Madrid o els 6,8 milions que declaren els contribuents gallecs mĂ©s acabalats.
A diferència del que ocorre a escala nacional, en l’autonomia, les dones sĂłn majoria entre els qui acumulen un major volum de riquesa –del total de declarants, 14.268 sĂłn de sexe femenĂ, enfront de 13.741 de sexe masculĂ–, encara que les fortunes dels hòmens sĂłn mĂ©s grans. Segons les dades de l’Agència TributĂ ria, ells declaren un patrimoni mitjĂ de 3,2 milions d’euros, mentres que elles han de “conformar-se” amb 2,5 milions, Ă©s a dir, quasi un 22 % menys.
Quant a la distribució d’esta riquesa, la partida més gran són les accions exemptes o, en altres paraules, les pertanyents a les empreses familiars en les quals la majoria d’ells participen, i que van sumar 33.071 milions d’euros. Una xifra que supera en quasi 2.000 milions la que va comptabilitzar-se en 2021, la qual cosa reflectix la bona marxa de la majoria d’estos negocis.
Una altra part considerable d’esta riquesa es destina a immobles, que sumen 15.618 milions d’euros més, d’acord amb les mateixes fonts, 139 milions més que en la declaració anterior.
Pel que respecta a les inversions pures i dures, els rics de la Comunitat van reduir en 2022, en una mica mĂ©s de 1.400 milions, els diners destinats a accions cotitzades, deute pĂşblic i altres classes de valors negociables, que aixĂ i tot sumaven 13.768 milions. Un descens que reflectix el mal moment que van travessar les borses durant este exercici. AixĂ, molts van optar per deixar els diners en el banc, la qual cosa va provocar que el saldo dels seus comptes corrents i dipòsits s’incrementara en 427 milions, fins a un total de 7.868 milions.
També crida l’atenció la forta reducció de l’import que estos contribuents van destinar a criptomonedes: enfront dels 969 milions que acumulaven en esta mena d’actius en 2021, a l’any següent ja a penes conservaven 17 milions. Una cosa bastant lògica si es té en compte que eixe exercici el bitcoin va arribar a perdre més del 60 % del seu valor, la qual cosa va provocar l’eixida de molts inversors.
Pel que respecta a altres béns més tangibles, també destaquen els 110 milions que els rics valencians declaren en joies, pells, vehicles i altres tipus d’articles de luxe, o els 23,6 milions que tenen en obres d’art.
SuscrĂbete para seguir leyendo